«

»

Hardloopwinter

De afgelopen jaren heb ik me in de winter me niet of nauwelijks in wedstrijden gemengd. Triathlons zijn er logischerwijs niet, maar er zijn voldoende alternatieven: cross-duathlons, cross-lopen, hardloopwedstrijden, zwemloopjes enz enz. Maar ook daar liet ik me niet zien en dat had wel een reden: in de winter ben ik nooit vooruit te branden. Uiteindelijk viel het loopniveau in de zomer vaak wel mee, maar deze winterwedstrijdjes tastten toch wel zodanig mijn zelfvertrouwen aan, dat ik me in de winter van 2011 op 2012 in oktober tot april tot slechts één wedstrijdje beperkte.

hardlopen

Omdat ik niet de Lieto van de lage landen wil worden, moet het loopniveau omhoog

Na het afgelopen triathlonseizoen wilde ik tóch wat vaker hardloopwedstrijdjes gaan doen.
Dit kwam enerzijds voort uit de gedachte dat ik het mezelf richting mijn sponsoren niet kon permitteren om mezelf een half jaar lang op te sluiten in de voorbereiding op een nieuw triathlonseizoen en anderzijds had ik ook gewoon wel zin om in de winter af en toe een competitief element te hebben. Dat het af-en-toe lopen van een wedstrijd ook een goede trainingsprikkel zou kunnen zijn, zat wel ergens in mijn hoofd, maar aangezien ik daar nog nooit iets van had gemerkt, twijfelde ik of dat principe op mij van toepassing zou zijn.

Lang verhaal kort: in tegenstelling tot de voorgaande winters loop ik nu wél hard. En het lijkt steeds harder te gaan! De overeenkomst in de laatste wedstrijden is de doorkomst na 5 km die in alle loopwedstrijden (zelfs bij de halve marathon van Egmond en dat was misschien niet zo verstandig) varieerde tussen 17:00 en 17:15. Het grootste verschil zit in de 2e 5km waarin ik inmiddels zelfs al een nieuw 5 km PR heb neergezet. Er is wel een aantal zaken wat ik in mijn trainingen heb aangepast, maar daar kan ik niets over zeggen… waarom zou ik mijn concurrenten wijzer maken dan ze al zijn. Dat ik deze winter zo veel makkelijker en sneller zou lopen, is in ieder geval een hele welkome en aangename verrassing.

klassering evenement afstand tijd km/h tijd/km
3e Huttenkloasloop 10 km 0:35:06 17,1 03:31
11e Westrandwegrun 10 km 0:33:57 17,7 03:24
2e S1Winterloop 10 km 0:33:42 17,8 03:22
108e Egmond 21,1 km 1:15:48 16,7 03:36
1e Woolderesloop 10 km 0:33:25 18,0 03:21

(NB: klasseringen en tijden zijn een benadering, uitslagen uitpluizen doe ik niet aan).

Hoe dan ook, als de wetmatigheid van het verleden dat ik in de zomer altijd nog veel harder loop, nog steeds op gaat, dan wordt het een fantastische zomer! Ik hoop vooral dat het een teken is van een hogere efficiëntie ook bij de lagere intensiteiten en dat moet zich natuurlijk vooral uit gaat betalen op de lange afstand. Dán ben ik helemaal tevreden en dan gaan we zeker een mooi triathlonseizoen tegemoet.