«

»

Zwemanalyse 2012

Rapport van de analyse:

Klik op het document om er doorheen te bladeren en/of te vergroten.

Elk najaar laat ik een video-analyse uitvoeren van mijn zwemmen. Essentieel met een hoofdletter E als je je zwemmen wilt verbeteren! Onze geest is namelijk perfect in staat om ons voor de gek te houden. Je kijkt wat you-tube filmpjes van olympische zwemmers, je kent na een aantal jaren de theorie en vervolgens denk je dat je dat perfect uitvoert als je zelf in het water ligt. Vaak blijkt bij zo’n analyse dat je wel iets doet wat op zwemmen lijkt, maar er nog heel veel aanpassingen nodig zijn om het ook daadwerkelijk zwemmen te laten zijn.

Nog een reden voor de structurele analyses is de wetenschap dat ik geen zwemmer ben. Hierdoor moet ik heel structureel met mijn techniek bezig zijn en daar veel tijd, energie en moeite in steken en dan weet ik dat ik heel aardig met de sub-top mee kan zwemmen. Dat bleek in Nieuwkoop. Ik weet helaas ook dat dit goede zwemmen in een paar weken weer kan verliezen en dan verlies ik plotseling minuten op de sub-top. Dat bleek in Didam, Klazienaveen, Veenendaal en Almere. Kortom, zwemmen verdient de aandacht. Sinds 2010 laat ik mijn zwemmen daarom structureel analyseren bij Koen de Haan in Eindhoven. Dit jaar had ik wat mede-Twentenaren verzameld zodat Koen naar Enschede kon komen voor de analyse van 18(!) tukkers! Mooi dat er meer mensen enthousiast zijn.

Beelden van de analyse:

Helaas was het wat mistig onder water. Dit kwam niet door de apparatuur, maar door het vieze water in het Aquadrome.

Inhoudelijk vielen de beelden me dit jaar nog niet mee. Als ik het vergelijk met de beelden van 2011 dan zou ik zeggen dat het er iets minder verzorgd uit ziet zelfs. Alle aanwijzingen die ik in 2011 kreeg, zijn maar zeer beperkt verbeterd (naar achteren afzetten in het laatste gedeelte van de armslag ipv naar beneden) en er is een aantal elementen dat er zelfs wat minder goed uit ziet: onregelmatige beenslag, te grote amplitude van de beenslag, te diepe ligging.

Toch geloof ik niet dat dit niet kan verbeteren. Integendeel! Werk aan de winkel. Techniekverbetering is gratis extra snelheid. Je hoeft er fysiek niet sterker voor te worden. Een beetje betere coördinatie van je bewegingen en je hebt weer een paar minuten tijdswinst te pakken. Wat dat betreft is een video-analyse echt een van de beste investeringen die je in de winter kunt doen. In februari nog maar eens eentje plannen.

1 reactie

  1. Trudie

    Interessant hoor, dat hadden we bij de ZENO helaas niet.

Reacties zijn uitgeschakeld.