Over mij

Jan-Roelf Heerssema, geboren Groninger, getogen Twent, loonslaaf in Deventer. Drie dagen per week met plezier werkzaam voor Witteveen en Bos als Civiel Technisch 3D-ontwerper, maar op de vierde, vijfde, zesde en zevende dag fulltime Triatleet.

Ik ben geboren op een boerderij, was altijd in beweging, en zwom zaterdags bij ZENO (zwemclub Eekeburen, Niekerk, Olderkerk) plichtsgetrouw mijn baantjes. Dit zwemmen stond echter vooral in het teken van vrijheid en blijheid. Enerzijds goed: anders was ik het structureel sporten nu vast helemaal zat geweest. Anderzijds spijtig, omdat er veel schortte aan de zwemtechniek die ik mij destijds heb aangeleerd. Zo rond de milleniumwissling had ik het zwemmen wel gezien en mijn passieve leven begon. Een leven van studeren (2003), maar vaak ook niet studeren, ongezond eten, ongezond drinken en een hoop lol.

In 2006 ben ik voor het eerst op een mountinebike gestapt. Met een tweetal vrienden stond ik in Limburg op een camping aan de voet van de Keuteberg. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar de heuvels in de buurt waren prachtig dus we besloten MTB’s te huren om de omgeving  te verkennen. We gingen twee keer links en na honderd meter MTB-en stonden we aan de voet van de Keuteberg. Prach-tig! Helemaal verkocht! We reden diezelfde dag ook nog de Cauberg, de Vaalserberg en de IJserbosweg. Heerlijk!

Het duurde nog een jaar voordat ik een racefiets kocht. De eerste tocht op mijn gele ‘fred rompelberg’ fiets was een rondje van 50 km. Duizelig van vermoeidheid kwam ik weer thuis, maar ik voelde me net een echte wielrenner uit de Tour, waar ik al sinds de Indurain-tijd fan van was.

Na lang aarzelen ben ik lid geworden van dstv Aloha in 2007, ben weer gaan zwemmen en ben begonnen met hardlopen. Aanvankelijk vond ik hardlopen verschrikkelijk, maar hoe beter getraind ik raakte moe meer plezier ik er in begon te krijgen. In 2008 in Breukelen stond ik aan de start van mijn eerste triathlon. Na 16 min 50 kwam ik uit het water, ik fietst de toen nog 42,5 km in 1h10 om vervolgens met een looptijd van 44m nogiets te finishen in 2.10.35. Ik was uiteraard helemaal gesloopt, maar vond het fan-tas-tisch! Ik vond het onbegrijpelijk dat de mensen uit de snelste startserie zo snel een triathlon konden volbrengen.

Inmiddels begrijp ik dat een hobby behoorlijk uit de hand kan lopen en dat je met veel training je lichaam opmerkelijk veel efficiënter kan maken. Want uit de hand gelopen kun je mijn hobby wel noemen. De 2.10.35 is sinds 2010 aangescherpt tot 1.48.50, met behulp van de trainingsschema’s van de Nederlandse langeafstandstopper Chris Brands.

Soms ga je echter nét iets te ver. In het voorjaar van 2011 ben ik behoorlijk zwaar overtraind geraakt. Na een lange blessureperiode waarin ik maar beperkt kon trainen, heb ik te enthousiast mijn trainingsvolume opgeschroefd. Dit resulteerde in een behoorlijke overbelasting die er uiteindelijk voor zorgde dat ik mijn trainingen voor een langere periode volledig moest staken. Na anderhalve maand volledige rust ben ik weer voorzichtig gaan sporten, na drie maanden weer voorzichtig een schema gaan volgen in mei toch begonnen met wedstrijden de eerste wedstrijden. Maar deze wedstrijden verliepen stuk voor stuk teleurstellend. De basis was totaal verdwenen. Het plan was om in 2011 ook eens aan de lange afstand te ruiken, maar vanwege alle vermoeidheidsperikelen lang getwijfeld of dit nog wel verstandig was, maar omdat ik in mei van het jaar was afgestudeerd had ik had alle tijd om te trainen. Dus in de zomer toch maar voluit getraind, gehoopt dat ik me niet weer zou overbelasten en gestart in de lange afstand klassieker: de Almere Triathlon. 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km lopen. Gelukkig ging dat ondanks een moeilijke start in het voorjaar uiteindelijk boven verwachting goed: gefinisht in 9.01.14 en een 7e plaats op het NK lange afstand.

De lange afstand heeft mij daarbij mijn hart gestolen. De komen jaren ga ik proberen mezelf te verbeteren op deze lange afstanden. Het eerste doel -een finish ónder de 9 uur- werd reeds gerealiseerd in 2012 (8.32). Op de korte termijn hoop ik het podium te bestijgen van een nationaal kampioenschap. Daarna is de wens groot om op Hawai te starten, waar de oorsprong van de triathlon ligt… het liefst als professional. Dat zou gaaf zijn! We zullen zien.